Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

🏰 ΚΑΣΤΡΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΟΥ

 Μετά την πολύχρονη εμπειρία μου σε γεφύρια και κάστρα ήταν σειρά να κάνω ένα μικρό πέρασμα και από το κάστρο του Μαργαριτίου στο νομό της Θεσπρωτίας.

Το κάστρο δεσπόζει στην κορυφή ενός λόφου που βρίσκεται στη νότια πλευρά του ομώνυμου χωριού του Μαργαριτίου.

Στο κάστρο πραγματοποιήθηκαν σωστικές εργασίες και μια μικρής κλίμακας αποκατάσταση.

 




Μία γρήγορη ιστορική ματιά για το κάστρο:

Το κάστρο άρχισε να κατασκευάζεται από τους Τούρκους το 1549 επάνω στα ερείπια προϋπάρχοντος αρχαίου οχυρού, και καταστράφηκε από τους Ενετούς το 1571, Μετά από τρεις διαδοχικές επιθέσεις κατέλαβαν το φρούριο και το κατέστρεψαν ολοσχερώς. Αρχηγός της επιχειρήσεως αυτής ήταν ο Πάολο Ορσίνι.


Το δομικό υλικό (η πέτρα)είναι από το γύρω χώρο, από τα χαλάσματα του κάστρου , αφού πρώτα υπέστη την κατάλληλη επεξεργασία (λάξευση).


Ο αρμός έγινε με κονίαμα στην ίδια χρωματική απόχρωση με το υπόλοιπο κάστρο και φυσικά προστέθηκε και μολύβι για να ξεχωρίζει η αρχική κατασκευή από την παρέμβαση.


Η φωτογραφία έχει ως θέμα την άλωση του κάστρου Μαργαριτίου, το 1571. Την ανακάλυψε ο Φιλόλογος Θεοδόσης Γκούσης, (αδελφός του Ιατρού στο Μαργαρίτι, Κωνσταντίνου Γκούση), στην Βενετία το 1957. Απεικονίζεται ο πορθητής του φρουρίου Πάολος Ορσινης όρθιος με την περικεφαλαία. Ο πινακας αυτός που βρέθηκε στην Βενετία, ζωγραφίστηκε από τον Αντωνιο Βασιλάκη από την Μήλο, κατ,εντολην του Δόγη, και σήμερα κοσμει το Παλάτι των Δόγηδων της Βενετίας.

Οι εργασίες έγιναν με την καθοδήγηση και εποπτεία της εφορείας αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.